Tilleggsstoff til boka

Hjem Her finner du etterhvert forskjellige tillegg til boka "I svedjerøkens rike".
GJEDDE - FINNFISK

På side 101 i boka er gjedde omtalt. Oppskriftene er på lutefisk. Men dette med gjedde har hatt en langt større betydning i skogfinske områder. Gjedde ble fanget og tørket i større stil. Hvordan den ble flekket og tørket, er beskrevet i boka.
Tørket gjedde var etterspurt handelsvare. Den ble så tett forbundet med skogfinnene, at den rett og slett ble kalt for "finnfisk". I mange tilfelle ble slik, tørket gjedde, brukt som betalingsmiddel.
Helt opp i nyere tid var tørket gjedde å få kjøpt i en del svenske, landsens butikker, særlig i nordre del av Värmland.
Jeg har tatt opp igjen tradisjonen med å lage "finnfisk", men jeg har forbedret den. Her er min framgangsmåte:
Gjedde som skal røkes, kokes, stekes eller lages gjeddekaker av, bør fanges om våren. Da er den best på smak. Ut over sommeren får den en råsmak som ikke er god.
Når det gjelder å lage "finnfisk", spiller fangsttida imidlertid liten rolle. Råsmaken blir borte i tørkeprosessen.
Flekk gjedda fra ryggbeinet og ned, slik at den henger sammen i buken. Pass på at filetene blir så rene for bein som det er mulig å få til. Gjedde er ganske vanskelig å renskjære! Tørrsalt filetene ved å dekke dem med salt og  la dem ligge i saltet i minst ett døgn. Ta dem opp og skyll dem rene i rent, kaldt vann. Heng dem til soltørking i et bur med myggnetting på en sørvendt vegg. Det er viktig at ikke fluer får slippe til!
Når gjeddene er tørre og harde, tar du dem ned og sliter skinnet av dem. Skinnet sitter ganske hardt, men med litt øvelse går dette bra. Legg de skinnfrie filetene i vann et døgn for å få ut det meste av saltet. Heng opp til tørk igjen!
Det er en fordel å ta den siste tørkinga inne på kjøkkenet, for den må gå fort. Hvis ikke tørkinga går fort nok, vil fisken råtne.
Ferdig tørket finnfisk kan oppbevares i flere år om den får henge tørt, mørkt og kjølig. Den blir bedre på smak jo eldre den blir! Jeg vet om at finnfisk har blitt spist med stor nytelse etter ti års lagring!
Jeg har sluttet å lage lutefisk av denne fine råvaren. Dette er proteinrik mat som er lett på vekt, derfor har jeg med meg finnfisk på turer i skog og mark, der jeg må bære alt i ryggsekken. Før finnfisken kan spises slik den er, må den bankes med en hammer eller en øksehammer. Banker du skikkelig, vil et bein eller to ikke spille noen rolle for nytelsen, for beinene blir knust i bankinga og kan spises som verdifull kalsiumtillegg i kostholdet.

FEIL OM GUSTAV VASA PÅ SIDE 8:

Jeg har kommet i skade for å skrive at Gustav Vasa hadde tre sønner. Det er riktig nok tre sønner som senere kommer i maktposisjoner, Erik fra første ekteskap og Johan og Karl fra annet ekteskap. Men i annet ekteskap var det en sønn til som levde opp, Magnus. Han hører vi imidlertid ikke stort om i historien.

Oppdatert 03.10.10